woensdag 29 december 2010

De perfecte oliebol????

Sugarsweet news!


Traditiegetrouw bak ik elk jaar mn eigen oliebollen en appelflappen. En nee, dan niet met een pakje koopmans, maar met verse gist, bloem, krenten en rozijnen enzovoorts..

Ik hoor je denken, wat een klus, en dat is t, maar de smaak van deze oliebollen is alle moeite meer dan waard! Mark my words!

Voor 24 oliebollen:

2 goudrenetten, geraspt
geraspte schil van 1 citroen, plus het sap
100 gram krenten
100 gram rozijnen'
evt. 25 gram sukade
750 gram bloem
1 pakje verse gist (42 gram)
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
2 eieren, losgeklopt
500 ml karnemelk
250 ml halfvolle melk
olie, om te frituren

Bereiden;
Meng in een kom de appel, citroenschil, de rozijnen en de krenten (en de sukade) met 2 eetlepels van de bloem.
Doe de bloem, de gist en de suiker in een grote beslagkom en maak hierin een kuiltje. Schenk hier t losgeklopte ei in en begin rustig te kloppen. Voeg dan het zout toe.
Vervolgens giet je het mengsel van karnemelk, melk en citroensap rustig toe en klop door tot er een mooi glad beslag ontstaat.
Schep dan het appel/krenten/rozijnen mengsel erdoor, doe dit rustig om zo min mogelijk lucht te verliezen.

Dek de kom af met een vochtige doek en laat het mengsel op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.
En nacht op een koele plaats kan ook.

Om te bakken:
Verhit de olie in een frituurpan of andere grote pan tot 175C.

Maak mooie bollen van het beslag met twee eetlepels, of gebruik een ijsbolletjestang. Laat ze in de hete olie glijden, maar bak niet meer dan 4-6 oliebollen tegelijk.
Bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant, keer waar nodig halverwege. Neem ze met een schuimspaan uit de olie.

Leg op een bakblik of vergiet een laag krantenpapier met daarop een laag keukenpapier en laat de oliebollen hierop uitlekken.

Afkoelen en bestrooien met poedersuiker!

Of voor wie niet kan wachten....warm!!!
Maar neem t eerste hapje dan voorzichtig ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen